Tulburarile de alimentatie in adolescenta – cauze si manifestari

Fara vreun dubiu, adolescenta este o perioada a schimbarilor. La nivel fizic, au loc schimbari constitutionale, cresteri in inaltime si greutate, modificari osoase si musculare care nu sunt intotdeauna privite ca „armonioase” de catre copilul care nu mai este copil si caruia incepem deja sa ii spunem adolescent. Desi aparent minore, modificarile legate de aspectul lor, carora li se adauga si modificarile hormonale, pot fi o adevarata piatra de incercare pentru adolescent dar si pentru parinte, deopotriva. Fiind vorba de un context cu totul nou, parintele nu stie mereu cum sa gestioneze emotiile copilului sau.

Alimentatia buna este importanta pentru sprijinirea cresterii rapide din adolescenta si pentru formarea obiceiurilor alimentare sanatoase, care se vor mentine si la varsta adulta. Consumul a tot mai putine fructe si legume si tot mai multe alimente sarace din punct de vedere nutritiv, dar bogate in colesterol, lipide si calorii, poate conduce la tulburari de alimentatie serioase, inclusiv obezitate in randul adolescentilor. Tot la aceasta varsta se intalnesc frecvent carente de calciu, zinc si fier.

Alimentatia proasta este mai des intalnita in general in randul populatiilor dezavantajate economic sau izolate, dar se intalneste tot mai frecvent ca o urmare a preocuparii adolescentilor fata de imaginea de sine si controlul greutatii. O imagine de sine sanatoasa se construieste din primii ani de viata si devine foarte importanta la adolescenta – iar acest lucru nu include doar perceptia despre sine, ci si imaginea corporala – felul cum crede persoana ca arata. Felul in care adolescentii cred ca arata, comparativ cu ceea ce reflecta oglinda, poate crea in ei sentimente contradictorii.

Adolescenta deschide si drumul catre legaturile sentimentale, astfel incat preocuparea fata de propria infatisare devine si pregnanta. La fel de important este si felul in care adolescentul se raporteaza la grupul de prieteni sau colegi de aceeasi varsta. Daca ati auzit fraze de genul „Arat groaznic azi! Cum sa ies din casa asa? Nu am nimic de imbracat pentru astazi”, ei bine, ele sunt doar un exemplu al modului in care ei se raporteaza la grupul din care fac parte, al felului in care isi doresc sa fie priviti, acceptati si integrati. Potrivit unui studiu de mari proportii, atitudinea parintilor si imaginile din mass-media joaca un rol mai mare decat influenta celor de-o seama in incurajarea preocuparii fata de greutate.

Din cauza sporirii firesti a tesutului adipos la fete in timpul pubertatii, dar si a accentului pus de cultura pe atributele fizice feminine, nemultumirea fetelor fata de aspectul lor fizic este in crestere la inceputul adolescentei si la jumatatea ei. In jurul varstei de 15 ani, majoritatea fetelor intervievate despre acest lucru in cadrul unor studii din 16 tari tineau cura de slabire sau considerau ca ar trebui sa o faca. Comparativ cu fetele, in aceeasi perioada de inceput de adolescenta, baietii devin mai musculosi si mai multumiti de propriul corp. Perceptia generala ca fetele sunt mai preocupate de acest lucru (propria imagine, parerea celorlalti despre ele) este adevarata, insa nici baietii nu fac exceptie.

Nu este deci de mirare faptul ca 95% dintre persoanele care dezvolta o tulburare de alimentatie au intre 12 si 25 de ani[i].

Obezitatea – adolescentii americani au o probabilitate de circa doua ori mai mare de a fi supraponderali, comparativ cu cei de aceeasi varsta din alte 14 tari industrializate, potrivit autodeclaratiilor despre inaltime si greutate obtinute de la un numar de 29 000 de baieti si fete cu varsta cuprinsa intre 13 si 15 ani. Cu toate acestea, obezitatea in randul adolescentilor tinde sa devina o problema in multe alte tari, inclusiv la noi in tara. Adolescentii supraponderali tind sa fie mai putin sanatosi decat cei care nu sufera de aceasta boala, si au o probabilitate mai mare de a avea dificultati cu activitatile scolare, treburile casnice, activitatile ce necesita efort sau ingrijire personala. Datorita numarului tot mai mare de adolescenti supraponderali din prezent, o echipa de cercetare anticipeaza un lucru foarte alarmant si anume: in 2035, peste 100 000 de cazuri noi de boli cardiovasculare vor putea fi atribuite incidentei crescute a excesului ponderal la persoanele tinere si de varsta mijlocie de ambele sexe.

Principalul factor de risc la baietii si fetele cu exces ponderal ramane lipsa miscarii si a exercitiilor fizice, iar pe langa acesta mai pot fi enumerati factori genetici, reglarea metabolica deficitara, modelul parental-parintii obezi, aparitia simptomelor depresive – cel mai des la fete.

Pentru a-i ajuta pe adolescenti sa faca schimbari in comportamentul alimentar si practicarea de exercitii fizice e necesar sa se apeleze la programe care folosesc tehnici de modificare a comportamentului, acestea inregistrand succese. La polul opus se afla cura de slabire, care poate fi contraproductiva la adolescenti, studile longitudinale aratand ca adolescentii care au tinut cura de slabire s-au ingrasat mai mult decat cei care nu au tinut.

Afectiunile cronice care implica tipare nesanatoase de alimentatie, (numite generic tulburari de alimentatie), raspandite peste tot in lume – mai ales la fetele adolescente si la femeile tinere – sunt anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Factori importanti ai declansarii acestora sunt imaginea de sine si preocuparea excesiva fata de controlul greutatii.

Cauzele tulburarilor de alimentatie

Specialistii enumera o serie de factori de risc pentru dezvoltarea tulburarilor alimentare, printre care:

  • Cultura – modelele intalnite in media (fotomodele, vloggeri sau diverse celebritati din muzica si film) si preocuparea generala pentru o infatisare perfecta, in anumite „standarde”.
  • Perceptia familiei asupra infatisarii – felul in care parintii transmit copiilor „lentilele” prin care isi vad propriul corp. De exemplu, daca mama este continuu preocupata de greutatea sa si aminteste adesea despre dietele pe care le tine sau marimea hainelor, este foarte probabil ca si copiii sa inceapa sa fie preocupati de aceste aspecte.
  • Istoricul familial – daca exista in familie persoane care au suferit de astfel de tulburari, este foarte probabil ca ele sa apara si la alte generatii.
  • Existenta unor traume. Tulburarile alimentare pot fi folosite pentru a exprima emotii ce nu pot fi verbalizate – de aceea, ele sunt des intalnite in randul victimelor abuzurilor. Alteori, sunt o modalitate de a exprima furie (fata de parinte sau de ingrijitor, prieteni sau colegi).
  • Factori biologici
  • Imaginea de sine si nivelul de acceptare la nivel de grup de-o seama

Anorexia nervoasa sau auto-infometarea este o tulburare de alimentatie foarte importanta deoarece poate sa puna viata in pericol. Este, paradoxal,  o tulburare deliberata si involuntara in acelasi timp. Paradoxul consta in faptul ca persoana afectata refuza in mod voit hrana necesara pentru subzistenta si totusi nu se poate impiedica sa o refuze nici macar atunci cand este recompensata sau pedepsita.

Afecteaza mai mult fetele si femeile tinere, dar se regaseste ca si procent in crestere si la baieti si barbati tineri. Persoanele cu anorexie au o imagine a corpului deformata si se considera prea grasi, desi nu sunt (uneori sunt subponderabi). Multi sunt elevi buni, dar retrasi, sau deprimati, pot avea comportamente repetitive (ticuri) perfectioniste, iar teama lor cea mai mare poate fi aceea ca pierd controlul si devin supraponderali. Atunci cand mananca, persoanele care sufera de anorexie se simt coplesite de vinovatie si de teama. Adesea, ele sufera si de depresie sau anxietate, de stima de sine scazuta si de schimbari bruste de dispozitie.

Printre semnele de avertisment timpurii care pot pot deveni in timp grave si conduce la anorexie nervoasa se numara:

  • preocuparea exagerata pentru mancarea sanatoasa;
  • cura de slabire hotarata, tinuta in secret;
  • nemultumirea in urma slabirii si fixarea de noi obiective, de greutate si mai mica dupa atingerea unei greutati dorite initial;
  • tendinta de a „numara” caloriile si de a lua masuri imediat cum se depaseste o anumita limita (de exemplu, persoana respectiva trebuie sa faca imediat si neaparat miscare pentru a scapa de surplusul de calorii);
  • practicarea excesiva a exercitiilor fizice si intreruperea menstruatiei regulate.

Este recomandat ca parintii sau persoanele care observa un comportament similar celor descrise mai sus la adolescentul din preajma sa, sa-i acorde importanta in sensul de a nu-l ignora si sa se informeze cu ce se confrunta acesta si cu ce il poate ajuta. Daca acest comportament este repetitiv  este important ca parintele sa actioneze cat mai aproape de momentul descoperirii lui, inainte ca acesta sa afecteze starea de sanatate fizica si psihica a adolescentui si sa evolueze, deoarece anorexia este una din tulburarile de alimentatie manipulative, cu care se lucreaza tot mai greu odata cu trecerea timpului si obisnuinta comportamentala.

Bulimia nervoasa este tulburarea de alimentatie intalnita la 1-2% din populatia lumii, se manifesta prin consumul cu regularitate de cantitati uriase de mancare urmate de curatarea organismului prin laxative, voma auto-indusa, post sau exercitii fizice excesiv de intense, clisme sau diuretice. Episoadele de exces alimentar (binge eating) apar de cel putin doua ori pe saptamana, timp de minim trei luni. De obicei, persoanele bulimice nu sunt supraponderale, dar sunt obsedate de greutate si silueta. Simt ca nu au control asupra acestor nevoi de a manca, careia ii cedeaza si apoi se simt vinovate, coplesite de rusine si disoret fata de sine, lucruri care se oglindesc intr-o imagine de sine scazuta si chiar depresie.

Comparativ cu anorexia, care e intalnita din vremuri medievale (cunoscuta ca o reactie la presiunea sociala a a avea un corp suplu), bulimia nu are un trecut atata de indepartat in timp.

O tulburare de alimentatie compulsiva inrudita cu bulimia presupune consumul de alimente compulsiv si frecvent dar fara post, exercitii fizice sau voma ulterior. Evident, acesti oameni tind sa fie supraponderali, si se confrunta cu suferinta afectiva si alte tulburari psihice si medicale. Estimarile la nivel de populatie sunt ca 3% mananca in mod compulsiv.  

Intre cele doua tipuri de tulburari, exista tot mai des o suprapunere, astfel ca persoane anorexice au episoade bulimice iar unele persoane bulimice slabesc mult (eating disorders).

Despre modalitatile de preventie si tratament in cazul tulburarilor de alimentatie puteti citi aici.

[i] http://aptta.ro/statistici.html

Distribuie acest articol:



Autor: