Ce inseamna sa fii parinte? Este diferit rolul tatalui de cel al mamei? Mai exista inca preconceptii conform carora e in ordine ca tatal sa priveasca „de la distanta” sau este si el parte egala a triunghiului mama – tata – copil? „Parinte” egal (prin definitie) mama sau tata. Desi in generatiile trecute delimitarea clara a rolurilor parintilor era o practica des intalnita, in prezent parintii devin din ce in ce mai constienti de importanta lor in viata copilului si de implicarea amandurora in consecinta, indiferent daca este vorba de tata sau mama.
Mai mult decat oricand, se vorbeste in prezent de parenting ca o „munca de echipa”. Studiile desfasurate in ultimele doua decenii arata ca nu doar mama joaca un rol foarte important in primii ani de viata ai copilului, ci si tatal poate si ar trebui sa ii ofere siguranta si afectiune.
Implicarea tatalui depinde de varsta copilului?
Cele mai des intalnite preconceptii se refera in special la primii ani de viata ai copilului („Numai mama poate sa ii ofere bebelusului ceea ce are nevoie”). O cercetare desfasurata de psihologul Michael Lamb a aratat insa faptul ca micutii cauta siguranta oferita de tata in aceeasi masura ca pe aceea oferita de mama.
In situatii de disconfort (foame, durere) sau de teama (au in preajma persoane necunoscute), ei reactioneaza pozitiv la alinarea oferita de tata, daca sunt obisnuiti ca acesta sa fie prezent. Aceleasi reactii au fost observate la copii de varste diferite: 1 luna, 1 an, 1 an si jumatate sau 2 ani. Este totusi adevarat ca dupa varsta de 2 ani, in general, copiii „prefera” prezenta tatalui pentru ca alaturi de el exploreaza mai mult sau invata lucruri noi.
Cum ajuta prezenta tatalui dezvoltarea copilului?
Psihologul si cercetatorul canadian Michel Paquette vorbeste despre faptul ca in general, mama are rol de protectie in relatie cu copilul, in timp ce tatal ajuta copilul sa relationeze mai bine cu exteriorul: nu numai ca micutul exploreaza mai mult alaturi de tata, ci isi „adapteaza” discursul sau comportamentul pentru a se face inteles. De obicei, tatal are tendinta de a cere clarificari sau repetari din partea copilului atunci cand limbajul sau este inca in dezvoltare, pregatindu-l pentru comunicarea cu persoane din afara familiei.
In plus, timpul petrecut si jocurile cu tatal sunt diferite: sunt bazate intr-o masura mai mare pe miscare (si harjoneli, in cazul baieteilor, de exemplu) si pe invatarea unor lucruri noi (orientate spre partea tehnica in general). In plus, tatii ii ajuta pe copii sa isi dezvolte simtul umorului – tachinarea este una dintre modalitati.
Cand ambii parinti sunt implicati in cresterea copilului, vorbim asadar despre o diversitate a stimularii copilului. In afara de aceasta stimulare, implicarea ambilor parteneri transmite o viziune sanatoasa asupra rolurilor de gen: de exemplu, daca un baiat va vedea ca si tatal se implica in activitatile casnice si va fi implicat, la randul sau, in astfel de sarcini, va adopta acelasi comportament si va invata de asemenea sa aiba grija de el insusi in momentul in care va locui pe cont propriu.
Sa nu uitam insa de importanta consensului intre parinti si de importanta a ceea ce numim „munca de echipa”. In momentul in care amandoi sunt la fel de prezenti, pot dedica timp pasiunilor sau proiectelor personale, se simt mai impliniti, iar acest lucru influenteaza pozitiv si relatia de cuplu. De asemenea, in acest fel pot transmite copiilor si un model sanatos de relatie de cuplu, atat pentru baieti, cat si pentru fete. Ca in orice arie a vietii, este important echilibrul: poti fi un parinte dedicat, fericit si care transmite incredere copilului cu atat mai mult cu cat tu insuti esti fericit si ai aceasta incredere.
Nu in ultimul rand, studiile arata ca acei copii care au o relatie buna cu ambii parinti, care ii accepta si ii sustin, sunt mai putin predispusi la a adopta comportamente distructive sau la a dezvolta adictii.
Cum se poate implica tatal in cresterea copilului?
Este un lucru cunoscut ca relatia mama-bebelus incepe din perioada intrauterina: fatului i se transmit starile si emotiile mamei. Tatal poate fi prezent din aceasta perioada sprijinindu-si partenera si ajutand-o sa faca fata schimbarilor prin care trece.
De asemenea, in primele zile dupa nastere, tatii pot imparti cu mama rutina de ingrijire a bebelusului: schimbarea lui, baita, alinarea copilului etc. Este important ca cel mic sa fie tinut in brate de tata, sa i se vorbeasca, pentru ca acesta sa il identifice cat mai devreme ca o persoana de siguranta, care ii ofera ingrijire si afectiune.
Pe masura ce cresc, e important ca tatii sa le ofere timp copiilor, sa se joace cu ei si sa ii insoteasca in noi descoperiri, sa isi creeze rutine proprii cu copilul (poate fi mersul la fotbal, o plimbare in parc). O alta componenta importanta a relatiei paternale este reprezentata de deprinderea unor noi abilitati: inotul, mersul pe bicicleta sau intelegerea felului in care functioneaza diverse lucruri.
E important de stiut ca nimeni nu se „naste” mama sau tata: este un rol pe care il invatam, la randul nostru, din momentul in care devenim parinti. Iar acest lucru se poate intampla doar daca suntem conectati la copiii nostri, daca ii ascultam si ne dorim sa ii cunoastem cu adevarat – si noi, parintii, evoluam odata cu copiii nostri si invatam permanent de la ei.
Asadar, dragi tatici, nu uitati ca joaca voastra cu copilul este extrem de importanta in dezvoltarea lui ulterioara, nu uitati cat de importanti sunteti in viata lor! In plus, nu uitati ca mama copilului este o femeie care are nevoie de putin timp pentru ea. Nu in ultimul rand, daca investiti timp in relatia cu copilul investiti de fapt si in relatia de cuplu, caci doamna de langa voi va reusi sa zambeasca si mai larg dupa o pauza de respiro 🙂
Iar voi, dragi mamici, lasati tatii sa se joace si incurajati-i sa se implice: pe termen lung, beneficiile sunt imense pentru voi, pentru toti trei (sau pentru toti membrii ale familiei, indiferent de numarul lor). Copilul va capata incredere, se va simti iubit, va invata sa exploreze. La randul lui, tatal va oferi afectiune copilului si se va incarca si el cu afectiunea primita – astfel, se va simti implinit, iar tu, draga mamica, vei gasi pentru tine acel timp pe care poate acum nu reusesti sa il gasesti :).
Chiar daca uneori jocurile tatalui cu copilul pot sa para mai galagioase pe alocuri sau, uneori, chiar putin periculoase, ele au sensul lor: ii dau copilului acea incredere si acea libertate de exprimare pe care voi, parintii, va doriti sa o aiba si in viata lui de adult, nu-i asa?
Pentru a putea adresa o arie mai vasta de provocari ale parintilor, in luna mai vom demara un nou grup de sustinere pentru parinti. Pentru acesta, numarul de locuri este limitat (se vor putea inscrie maximum 10 participanti). Inscrierile pot fi facute la contact@cepsi.ro, iar pentru cei care isi rezerva locul pana la data de 30 aprilie, avem si o reducere de 20% din costul participarii.