In societatea romaneasca, rolul ”clasic” al tatalui s-a concentrat in general asupra sustinerii familiei si mai putin asupra relatiei cultivate cu copiii. Adesea, ei incepeau sa se implice dupa ce copiii aveau o varsta mai mare si, de multe ori, erau figurile responsabile de disciplinarea acestora (in special a baietilor). Desi astazi tatii se implica mult mai mult in cresterea si educarea copiilor, primim adesea intrebari despre felul in care ei se raporteaza la relatia cu baietii lor.
O cauza importanta a acestor dificultati si relatii conflictuale sau tensionate este reprezentata de ceea ce intelege societatea noastra prin masculinitate – adica lipsa emotiilor si a afisarii acestora, abilitatea de a se descurca de unul singur, fara a cere ajutor, evitarea exprimarii sentimentelor si abilitatea de a se impune in orice situatie. Aceste asteptari nerealiste dau nastere unor conflicte interioare puternice, care afecteaza nu doar stima de sine a viitorilor adulti (”nu sunt suficient de barbat”), dar si sanatatea lor emotionala si calitatea relatiilor lor. Barbatii care nu isi recunosc emotiile si nu isi dau voie sa le traiasca, cei care isi resping si neaga vulnerabilitatile ajung sa fie consumati de acest conflict interior. Adesea, ei sufera de anxietate sau de depresie si sunt prea prinsi in propriile trairi ca sa poata sa preia cu adevarat controlul asupra propriei vieti.
Aceasta perceptie eronata a masculinitatii afecteaza inclusiv felul in care tatii relationeaza cu fiii lor: ei se simt presati de faptul ca ar trebui sa isi transforme baietii in barbati, pe de o parte, si pe de alta parte simt ca ar trebui sa sanctioneze rapid orice tendinta de sfidare din partea copilului. Contradictia de mai sus produce si mai multe conflicte interioare si exterioare (in familie, in viata sociala etc). Mai mult, exista o serie de studii care identifica legaturi intre calitatea relatiei tata-fiu si probabilitatea dezvoltarii adictiilor (cea mai comuna fiind dependenta de alcool).
Asadar, de unde incepem sa construim o relatie mai sanatoasa a tatilor cu fiii? Cum poate fi asumata si pusa in practica o alta perspectiva asupra masculinitatii, mai ales intr-o societate ca cea in care traim? Ei bine, vom explora aceste subiecte printr-o serie de articole dedicate in saptamanile care urmeaza.