Mic ghid de supravietuire in perioada Sarbatorilor

Perioada Sarbatorilor este adesea insotita de agitatie, mai degraba decat de liniste. Si nu este greu de inteles de ce: nu stim ce cadouri sa luam, incercam sa ne organizam timpul astfel incat sa putem vizita toate rudele sau toti prietenii – asadar facem adevarate acrobatii de time management – iar toate acestea in timp ce ne gandim ca finantele nu arata foarte bine si oricum simtim ca nu mai avem suficienta energie pentru discutiile incomode de la masa de Craciun.

Este adevarat ca Sarbatorile au parti frumoase – revederea oamenilor dragi, timpul petrecut cu acestia, o mica pauza dupa un an aglomerat. Insa ele sunt, in acelasi timp, si momente in care trebuie sa gestionam foarte multe asteptari – nu doar ale noastre, ci si ale altora. Nu de putine ori, ele intra in conflict. Iar de aici apar si emotiile negative.

Asadar, este usor de inteles de ce pentru multi oameni, perioada sarbatorilor este la fel de solicitanta ca alergarea unui maraton[i]. Acest lucru se resimte inclusiv la nivel fizic – pulsul ne creste cu 33% – iar sistemul imunitar este si el afectat, astfel incat devenim mai predispusi sa ne imbolnavim. Din fericire, exista lucruri pe care le putem face pentru a gestiona mai bine si mai sanatos toate aceste lucruri.

Gandeste-te mai mult la semnificatia Sarbatorilor

Pentru fiecare dintre noi, aceasta perioada vine cu semnificatii diferite: poate fi faptul ca este o importanta sarbatoare religioasa ori momentul in care toata familia se aduna in acelasi loc. Pentru altii, poate fi o oportunitate de exprimare a recunostintei si de ajutare a celor care au nevoie de sprijin.

Oricare ar fi el, este bine sa tinem in minte acest sens cu semnificatie mai mare – mai ales cand simtim ca trebuie sa gestionam lucruri coplesitoare.

Fa cadouri mai putin scumpe, dar mult mai personale

Iar acest lucru nu este benefic doar bugetului personal, ci si relatiei pe care o avem cu persoana respectiva. Poate ar fi util sa regandim ideea de cadouri si sa ne gandim mai des la ceea ce am putea face pentru altii. De exemplu, daca stim ca o prietena e stresata, ii putem face cadou o carte de colorat pentru adulti sau un voucher pentru masaj. Daca o proaspata mamica e coplesita de noul ei rol, ne putem oferi sa o ajutam cu diverse lucruri (sa ii facem cumparaturile, sa stam cu copilul in timp ce ea doarme sau face o baie).

Daca intalnirile de familie devin tensionate dupa o vreme, gaseste mici solutii

Reuniunile de familie se pot transforma destul de usor in certuri sau ocazii de a exprima diverse nemultumiri in moduri mai putin constructive. Daca simtim ca ele sunt mult prea solicitante pentru starea noastra de bine, e bine sa gasim alternative: fie le limitam durata, fie gasim diverse activitati pentru a le preveni (cum ar fi niste boardgames, de exemplu). Iar daca asteptam finalul lui decembrie ca sa luam o pauza, e mai bine sa ne concentram pe odihna si sa putem spune nu invitatiilor primite.

Acorda atentie felului in care iti fixezi obiectivele pentru anul urmator

Cand ne gandim la lucrurile bune pe care ni le dorim in anul urmator, avem adesea tendinta sa fixam prea multe obiective sau sa nu facem un plan pentru a le urma. De aceea, cei mai multi oameni uita de ele din primele luni ale noului an. Asadar, poate e mai sanatos sa fixam 1-2 obiective, dar si pasii de urmat pentru a le atinge.

Tot in perioada Sarbatorilor, pentru multe persoane devine mai pronuntat sentimentul de singuratate. Pentru unele dintre ele este vorba de lipsa unui partener cu care sa le petreaca. Alteori, acest sentiment nu este cauzat de lipsa oamenilor dragi, ci de deconectarea de acestia. Iar in aceste cazuri, este bine sa gasim alternative anti-izolare: sa petrecem Sarbatorile cu un prieten, de exemplu, sau sa discutam deschis despre lucrurile pe care le simtim.

Ca in orice alta perioada stresanta, un lucru care ajuta intr-o foarte mare masura este constientizarea propriilor emotii, felul in care ele ne influenteaza comportamentul si, nu in ultimul rand, modul in care ne raportam la ceilalti. Asadar, Sarbatorile sunt si un bun moment de reflectie si de autocunoastere, poate cele mai importante cadouri pe care ni le putem darui noua insine.

[i] http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3941672/Christmas-shopping-stressful-running-MARATHON-Hitting-high-street-increase-heart-rate-33.html

Distribuie acest articol:



Autor: