Cand vine vorba despre intimitate in cuplu, oamenii se gandesc la sexualitate. In realitate insa, ”teritoriul” sau este mult mai vast.
O relație de cuplu se fundamenteaza pe o cunoastere profunda a celuilalt si pe o legatura stransa cu acesta, in limitele propriei individualitati. A face parte dintr-un cuplu nu inseamna ca tu nu mai existi in afara acestuia. Din acest motiv, terapeutii care lucreaza cu cupluri vor recomanda intotdeauna ca partenerii sa isi ofere si spatiul de care au nevoie. Acest lucru se traduce in mod diferit, de la caz la caz: pentru unele persoane, poate insemna iesiri individuale cu prietenii. Pentru altele – practicarea unor hobby-uri de unul singur.
Explicația este simpla: intimitatea nu este sinonima cu ”contopirea” completa. Relațiile sunt organisme vii, care evolueaza, se adapteaza si, mai ales, au nevoie sa fie hranite si sa respire. De altfel, intimitatea autentica nu percepe micile perioade de ”indepartare” a celuilalt (ca in exemplele de mai sus) ca fiind o amenintare. Dimpotriva, ele devin spatiul de care dorinta, acea ”flacara” a pasiunii in cuplu, are nevoie pentru a se pastra vie. Cunoasterea completa, nelimitata a partenerului nu reprezinta o zona propice pentru menținerea dorintei, pentru ca indeparteaza misterul, dupa cum mentioneaza terapeuta Esther Perel in cartile si interviurile sale.
In ceea ce priveste intimitatea fizica, ea nu se rezuma la actul sexual in sine. De intimitate tin, poate in aceeasi masura, si strangerile de mana, imbratisarile, mangaierile sau micile acte de grija fata de partener (masajul sau pansarea unei mici rani, de exemplu). Astfel de gesturi aparent simple sunt uneori mult mai intense decat ar putea parea la o prima vedere. De ce? Pentru ca ele nu țin atat de mult de familiaritate, cat de interes pentru celalalt.
Desigur, limbajul intimitatii poate lua mai multe forme – ele difera de la cuplu la cuplu. Intelegand insa mecanismele aproprierii si distantarii in cuplu, cei aflati intr-o relatie pot privi procesul de negociere a acesteia dintr-o perspectiva mai cuprinzatoare.