In general, oamenii care (ne) manipuleaza se folosesc de emotiile noastre pentru a obtine ceea ce doresc (iar miza nu trebuie sa fie neaparat materiala, ci poate fi de multe ori si una psihologica: dorinta de a primi ajutor, de a aparea fara cusur in fata altora, de a starni mila pentru a fi alinat sau menajat etc). Pentru ca manipularea are multe forme si manifestari, vom vorbi in cele ce urmeaza despre cele mai comune dintre ele.
- Victimizarea
Anumite persoane gasesc dificultati in a-si asuma greselile sau de a accepta situatii care nu le avantajeaza. Ele se vor pozitiona ca o victima (a ghinionului, situatiei de viata sau a altora). In general, cauta se se protejeze pe ei insisi de sentimente negative sau de eforturi suplimentare si se asteapta sa gaseasca sprijin din parte celorlalti.
- Invinovatirea altcuiva
Aceasta modalitate de a gestiona o situatie sau de a justifica un rezultat departe de cel acceptat reprezinta o solutie la indemana atat pentru in relatia cu sinele, cat si cu ceilalti. Nu de putine ori, identificarea unui vinovat este mai simpla decat confruntarea unei realitati care poate produce durere.
- Pedepsirea
Unii oameni folosesc aceasta in scopul obtinerii unui beneficiu. ”Sanctiunea” poate fi de mai multe feluri (ridicarea tonului, refuzul dialogului etc) si mizeaza pe accentuarea sentimentului de vinovatie in celalalt.
- Minimizarea consecintelor
Pus in fata faptelor si a consecintelor acestora, un manipulator poate sa se apere explicand ca interlocutorul sau exagereaza si ca pune prea mare pret pe niste detalii sau actiuni insignifiante.
Oricare ar fi tehnicile de manipulare pe care le intalnim, este important sa le putem identifica si contracara. Daca vrei sa afli mai multe despre acest lucru, ne poti scrie la contact@cepsi.ro