Cum te ajută organizarea să îți gestionezi mai bine stresul

Se spune adesea ca cele 24 de ale zilei nu sunt deloc suficiente: trebuie sa te imparti intre slujba, familie si prieteni si abia mai raman momente in care sa faci doar lucruri pentru tine insuti. Iar acest lucru creeaza o presiune suplimentara si un sentiment constant de disconfort.

Exista in schimb mici lucruri care sunt in controlul tau: caror lucruri le acorzi atentie si cum le prioritizezi, de exemplu. Iata cateva tehnici simple care te pot ajuta sa iti organizezi mai bine timpul:

  • Invata sa spui nu

Oricat ti-ai dori sa multumesti pe toata lumea sau sa ii ajuti pe cei din jur, trebuie sa realizezi si ca nu le poti face pe toate – iar incercarile in acest sens te vor seca de energie si disponibilitate emotionala. Stim, nu e deloc usor simplu sa refuzi pe cineva, dar acest lucru te va ajuta sa ai mai multa grija de tine si te va scuti de viitoare resentimente. Un NU spus la timp, comunicat asertiv, iti poate salva ziua de lucru si starea de spirit.

  • Accepta ca nu toate sarcinile sunt importante

Desi unele sarcini par importante, nu sunt, in realitate asa – pur si simplu, e vorba de importanta pe care le-o dai si de capacitatea de a accepta ca nu esti responsabil/a pentru absolut orice. O lista de prioritati te poate ajuta in acest sens si, pe masura ce ce tai din ele, vei deveni mai constient/a de propriul timp.

  • Seteaza-ti obiective realiste

Fa un mic exercitiu: daca ai nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, iar 8 ore le petreci la lucru, cum iti imparti timpul ramas? Care sunt lucrurile importante carora trebuie sa le dedici timp? Acest scurt calcul iti va arata ce este realist sa iti propui pe viitor si sa accepti sa renunti la lucrurile care iti consuma timpul si energia, fara a avea o miza concreta pentru tine. Seara, la culcare, gandeste-te ce ai facut pentru tine in ziua care tocmai a trecut: zambetul este un bun barometru, de regula, cand reusim sa facem lucruri pentru noi insine, zambim instinctiv si suntem multumiti. Iar inainte de culcare este un bun exercitiu pentru un somn linistit.

  • Foloseste instrumente de organizare si cronometreaza timpul pe care il dedici pentru fiecare activitate in parte

Astfel, vei vedea care sunt lucrurile care iti consuma cel mai mult timp si vei putea evalua daca iti doresti sa reduci, de fapt, orele respective pentru a le investi in alta arie a vietii tale. De la Google Calendar, Asana sau Trello, ele sunt mici instrumente care te vor ajuta sa ai o perspectiva completa a felului in care folosesti cele 24 de ore ale zilei. Daca ti se pare greoi, fa macar o incercare, testeaza daca o zi in care ai totul trecut in agenda te ajuta sa ai o vizibilitate mai mare asupra timpului si a taskurilor pe care ti le asumi.

  • Nu neglija pauzele si vacantele

Orice ai face, ai nevoie de timp pentru tine – fie ca e vorba de o plimbare in parc, fie de o escapada de weekend intr-un loc fara semnal la telefon, nu uita ca ai nevoie sa iti reincarci bateriile. Planifica chiar si vacante de o zi, odata planificate le vei onora si nu vei mai fi tentat/a sa spui „nu am timp”.  Vei observa ca nu se intampla lucruri dezastruoase in absenta ta, iar a doua zi vei fi si mai odihnit, si mai productiv in tot ceea ce iti propui.

E important sa nu te pierzi pe tine in agitatia de zi cu zi: constientizeaza ceea ce conteaza in viata ta, de unde iti iei energia si inspiratia, si asigura-te ca aceste lucruri se si intampla.  Poti avea un impact major asupra calitatii vietii tale! Just do it!

Distribuie acest articol:



Autor: