Perioada Craciunului este mai ales despre copii si despre bucuria pe care ei o traiesc de Sarbatori: timpul petrecut cu familia extinsa, micile ritualuri la care participa (impodobirea bradului, de exemplu) si, nu in ultimul rand, cadourile primite. Odata cu cele din urma, insa, apar si niste dileme legate de felul in care darurile primite sunt percepute de copii: Ce ar trebui sa contina ele? Cum pot parintii sa cultive o atitudine sanatoasa a copiilor legata de acestea? Exista posibile efecte negative pe care le pot produce cadourile multe sau scumpe?
Exista, intr-adevar, posibilitatea ca excesul (fie el de Sarbatori, fie in afara lor) sa creeze copiilor asteptari gresite – in special pe masura ce inainteaza in varsta – si sentimentul ca anumite lucruri li se cuvin. De aceea, e bine sa fim moderati cu aceste ocazii.
Cum ar trebui sa gandim cadourile pentru copiii nostri
Uneori, parintii le ofera copiilor cateva cadouri dupa urmatoarea regula: ceva ce isi doresc, ceva de care au nevoie, ceva de purtat si ceva de citit. Daca ceilalti membri ai familiei au tendinta de a exagera cu cadourile pentru cei mici, atentionati-i din vreme si explicati-le care sunt limitele cadourilor oferite.
Micile cadouri aduc, intr-adevar, bucurie, insa este important ca ele sa fie completate de experiente si amintiri placute. Studiile arata ca acei copii care cresc in familii ce cultiva si valorizeaza relatiile sociale si familiale sunt mai fericiti – cu alte cuvinte, timpul de calitate petrecut cu acestia este foarte important. Pe termen lung, e mult mai probabil ca ei sa isi aminteasca serile in care au jucat mima cu parintii decat masinuta primita in 2016. Asadar, este important sa investiti mai mult in ritualurile proprii ale familiei – creati-va propriile traditii, oricat de mici ar fi ele (cum ar fi sa pregatiti impreuna desertul pentru masa de Craciun).
In plus, exista mai multi specialisti care sustin ca cei mici ar trebui sa aiba un numar mic de jucarii – acest lucru le stimuleaza creativitatea si capacitatea de a improviza si, in acelasi timp, are un efect pozitiv asupra capacitatii de atentie a copiilor. De asemenea, ajuta copiii sa aprecieze ceea ce au si sa aiba grija de lucrurile lor.
Exercitiul recunostintei
Exercitiul recunostintei aduce o multime de sentimente pozitive in familie: cultiva empatia, consolideaza relatiile din interiorul sau, dezvolta inteligenta emotionala si ajuta ii aduce pe toti membrii mai aproape de propriile emotii. Iar a fi recunoscator se invata in primul rand din exemplul familiei – cand mama si tata spun des „multumesc”, „apreciez ceea ce ai facut pentru mine”, „sunt foarte recunoscator ca va am in viata mea”, copiii vor invata sa isi exprime bucuria pentru lucrurile mari si cele mici deopotriva. In aceeasi nota, ajuta si sa ne intrebam copiii din cand in cand care a fost cel mai frumos lucru din ziua lor si pentru ce anume se simt recunoscatori.
E important ca ei sa fie implicati (prin activitati potrivite varstei) in diverse gesturi de compasiune si sustinere pentru altii: de exemplu, in actiunile de donatii (haine sau jucarii, de exemplu) pentru familii aflate in dificultate. Acest lucru poate include inclusiv vizitele de oferire a cadourilor sau chiar ore de voluntariat in ONG-uri (exista organizatii care implica elevi in lucrul si activitatile cu copiii din medii defavorizate). De asemenea, cand sunt facuti partasi la un gest frumos pentru altcineva, invata sa daruiasca fara sa astepte ceva in schimb: de exemplu, puteti face impreuna o felicitare pentru bunica sau puteti impacheta impreuna cadoul pentru un membru al familiei.
Este un lucru stiut ca perioada Sarbatorilor vine cu mult stres si multa presiune, in parte si din cauza goanei dupa cadouri. Poate ca ar fi utila o schimbare de perspectiva: sa facem ca finalul de an sa fie mai mult despre oameni si mai putin despre lucruri. Si, mai ales, sa fim siguri ca le daruim copiilor nostri cadouri de neinlocuit: prezenta noastra.