Criza varstei mijlocii si repercusiunile ei in relatia de cuplu

Este  „tineretea” o perioada cu posibilitati nesfarsite?  Cu siguranta, este o perioada in care ni se pare ca totul e posibil, iar energia si avantul sunt invers proportionale cu varsta. Insa pe masura ce ne maturizam si acumulam o serie de experiente de viata, apar si intrebarile existentiale.

Cati dintre noi nu ne intrebam – la un moment dat – care este rolul nostru, de ce suntem aici, care e misiunea noastra, ce am realizat si ce ne mai dorim sa realizam, daca avem prieteni de nadejde sau relatii semnificative in viata noastra? Si, mai ales, cat de des ne intrebam daca suntem cu adevarat fericiti si multumiti de parcursul nostru de pana acum?

Varsta la care ne punem astfel de intrebari este cea numita generic varsta mijlocie, mai exact perioada 35-45 ani. Este perioada de viata in care ne punem intrebari existentiale, in care facem tranzitia de la orientarea catre ceilalti (construirea unei familii, un job stabil si multumitor, relatii de prietenie solide) la orientarea catre propria persoana (Sunt fericit?, Ce nevoi am?, Ce imi place sa fac?). Toate aceste intrebari si framantari creeaza in individ conflicte, urmate de schimbari comportamentale, activitati noi, indraznete – pe scurt, este ceea ce numim „ criza varstei mijlocii”.

Conceptul de criza varstei mijlocii este cunoscut din anii 70, cand a fost introdus ca obiect de studiu si cercetare al comportamentului uman. Concluziile cercetarilor facute inca de atunci ne arata ca prin aceasta perioada de conflicte interne si trairi intense trec in egala masura atat femeile, cat si barbatii, desi barbatii au o predispozitie mai mare catre declansarea unei astfel de crize. O explicatie ar fi prin prisma faptului ca femeile pot „recupera” in preajma acestei varste perioada in care s-au concentrat pe construirea nucleului familiei, perioada unica a maternitatii si a cresterii copiilor.

Ce se intampla, de fapt, in timpul crizei de mijloc?

Odata cu apropierea varstei de 40 de ani, oamenii incep sa isi evalueze viata – fac un bilant al succeselor si oportunitatilor avute si incearca sa isi seteze niste obiective pentru perioada urmatoare. In timpul acestui proces, se poate intampla sa fie observate lucruri ce nu au fost facute la timpul potrivit: poate e vorba de a porni o afacere pe cont propriu, poate e vorba de o calatorie mai lunga, intr-un loc indepartat, acel an sau perioada sabatica pe care din ce in ce mai multi oameni incep sa si-o acorde in preajma acestei varste.  Apare apoi nevoia de a „repara” trecutul.  Iar acest lucru ia forme diferite pentru femei si pentru barbati.

In general, femeile simt nevoia sa (re)devina apreciate: pot alege sa isi schimbe profesia, pentru ca multa vreme au facut ceva ce nu le-a placut sau au avut un loc de munca ce nu le-a oferit suficiente satisfactii sau poate pur si simplu au simtit ca au obtinut maximul pe care il puteau atinge iar balanta efort – satisfactii nu e echilibrata. Alteori, pot incepe sa iasa mai des cu prietenele sau sa aiba mai multa grija de ele insele, sa isi acorde lor insele mai multa atentie dupa o perioada in care aceasta a fost indreptata catre copil sau partener si simt ca sunt „restante” fata de propria persoana.

Barbatii – pe de alta parte – isi doresc in multe cazuri sa retraiasca adrenalina tineretii, energia ei; imaginea barbatului de 40 de ani care investeste intr-o masina sport foarte scumpa nu este doar un cliseu. Practic, si ei devin mai conectati la nevoia lor de apreciere, insa in alte feluri: isi pot schimba look-ul, incep sa faca mai mult sport si sunt mai preocupati de felul in care arata, isi asuma riscuri mai mari.

Efectele crizei asupra cuplului

In cultura noastra, pentru ca partenerii sunt adesea de varste apropiate, se intampla ca ei sa treaca in acelasi timp prin perioada de criza: iar pentru ca nevoile sunt diferite, si frustrarile sunt diferite, iar acest lucru poate duce la conflicte. Spre deosebire insa de momentul in care au devenit un cuplu, acum exista alte mize: copiii, responsabilitatile de la munca si asa mai departe.

Intre toate acestea, este foarte important sa nu ne pierdem din vedere pe noi insine si nici pe partener. Despartirile care se intampla in astfel de momente sunt cauzate tocmai de faptul ca partenerii nu inteleg nevoile diferite ale celuilalt, se instraineaza si se retrag catre sine.

Acesta este un moment in care este necesara o renegociere a relatiei si acceptarea schimbarilor pe care fiecare partener le traieste. Iar acest punct al relatiei  este foarte important pentru ca daca se simt intelesi, partenerii se repozitioneaza singuri, astfel incat nevoilor lor sa nu fie in contradictie cu cele ale cuplului sau ale familiei in ansamblu.

Schimbarea nu vine la pachet cu o distantare fata de partener sau de viata de familie, ci cu o „reasezare” in cadrul acestor relatii. La fel de important de stiut este faptul ca varsta de mijloc poate fi momentul descoperirii unei laturi a sinelui cu care nu am mai fost in contact pana in punctul respectiv, ocazia cu care ne permitem sa traim experiente care ne implinesc si imbogatesc viata.

Daca simti ca vrei sa explorezi mai in profunzime anxietatile sau intrebarile care pot aparea in jurul acestei varste, individual sau alaturi de partener, te invitam sa faci o programare la contact@cepsi.ro.

Distribuie acest articol:



Autor: