De la o varsta frageda, invatam sa gestionam, prin diferite cai, situatiile pe care le percepem ca fiind dificile sau care prezinta un potential pericol. Uneori, preluam metode de coping de la cei din jur (familia apropiata). Alteori, ne cream propriile strategii.
Oricare ar fi cazul, ele sunt de cele mai multe ori inconstiente; cu toate acestea, pentru ca pot afecta calitatea vietii sociale si emotionale, este important sa le identificam si constientizam. Exista foarte multe timpuri de astfel de mecanisme – mintea umana este foarte abila in a gasi diverse metode de a se proteja. Iata care sunt cateva dintre cele mai des intalnite:
Negarea
Atunci cand trebuie sa acceptam ca ni s-a intamplat ceva foarte dureros, pe care nu ne simtim pregatiti sa il gestionam, e mai simplu sa ne comportam ca si cum incidentul respectiv nu ar fi avut loc. Acest lucru se poate intampla, de exemplu, in cazul abuzurilor (sexuale sau emotionale) ori in cazul adictiilor (atata timp cat nu recunosti ca esti dependent de alcool sau de jocuri de noroc, nu va trebui sa rezolvi problema respectiva).
Evitarea
Functioneaza asemanator cu negarea: atata timp cat nu confrunti o problema, ea nu exista. Din acest motiv, oamenii gasesc tot felul de compromisuri care sunt, teoretic cel putin, mai comode decat adresarea directa a situatiei. Unele persoane deviaza toate conversatiile pe tema respectiva, altele ocolesc complet contextele in care ea s-ar putea ivi. De exemplu, in loc sa ceara o schimbare de la managerul echipei atunci cand simte ca se intampla lucruri nepotrivite, o persoana cu comportament evitant va alege sa isi schimbe cu totul jobul sau va cere transferul intr-o alta echipa.
Umorul
Se intampla adesea sa toleram cu mai multa usurinta situatiile dificile pe care le putem trivializa prin glume – iar explicatia este simpla: daca putem zambi cand ne gandim la ele, inseamna ca impactul lor nu e pe departe la fel de serios cum ar fi parut la prima vedere. Umorul ajuta in general si la detensionarea situatiilor conflictuale, care sunt astfel “dezamorsate”.
In cazul in care iti doresti sa intelegi mai bine propriile mecanisme de aparare si sa dezvolti unele mai sanatoase, ne poti scrie la contact@cepsi.ro