Toti adultii au fost odata copii… doar ca putini dintre ei isi mai amintesc acest lucru – Antoine de Saint Exupéry
„Nu am mai desenat din copilarie!” – Am auzit de multe ori aceste cuvinte in cadrul grupurilor de suport emotional, atunci cand le cerem participantilor sa deseneze ceva. Uneori, cei cu care lucram se blocheaza pentru cateva clipe. Altii zambesc cu scepticism. Unii se apuca de treaba imediat, entuziasmati. Exista o paleta foarte larga de emotii care ii incearca, insa intre ele se gaseste si una comuna: noutatea unei activitati atat de simple, in esenta.
Tirania lui „trebuie”
De ce suntem atat de surprinsi cand suntem pusi in situatia de a ne folosi creativitatea? Poate pentru ca ne-am obisnuit sa fim prinsi in ritmul lucrurilor care „trebuie facute”: ne ocupam de serviciul nostru, de treburile gospodaresti, ingrijirea copiilor, relatia de cuplu etc., iar imaginatia sau creativitatea par „mofturile” unor oameni care au prea mult timp liber la dispozitie si nu au ce face cu el.
Cand ne dam insa voie sa uitam putin de „trebuie”, ne dam seama ca ne folosim creativitatea mai des decat credem: la birou, cand gasim o solutie speciala pentru solicitarea unui client. Sau acasa, cand trebuie sa improvizam un costum de iepuras pentru serbarea celui mic. E important sa vedem in primul rand ca avem o superputere de care putini oameni mai sunt constienti.
Superputerea care ne face mai fericiti
Stiati ca hormonii fericirii (serotonina si oxitocina) se elibereaza atunci cand desenam sau cream ceva, cand ne folosim imaginatia, creativitatea, atunci cand punem la treaba partea dreapta a creierului, cea responsabila cu frumosul, emotiile? Asa abstracta cum pare, creativitatea sta la baza lucrurilor care devin concrete. Oamenii creativi reusesc sa faca lucrurile sa se intample. Reusesc sa aiba curajul sa incerce. Cum? Nu ii deranjeaza sa se murdareasca cu acuarele. Pentru ei, e mai mare placerea momentului, nu se supara cand fata de masa se pateaza sau cand lutul le-a cazut pe haine. Mai importanta este bucuria de a vedea rezultatul propriei munci.
O prejudecata comuna este aceea ca exista doua categorii de oameni: cei creativi, concentrati pe emotii (si care au si ocupatii din aceeasi sfera: sunt scriitori, pictori sau designeri) si cei rationali, care lucreaza foarte mult in concret (medicii, inginerii sau IT-istii). Arareori insa ne dam seama ca ambele categorii folosesc si latura creativa, si cea rationala. Altfel, picturilor le-ar lipsi proportiile, iar aplicatiile de telefon pe care le folosim atat de des astazi nu ar exista probabil 🙂
Cum ne cultivam superputerea secreta?
Se spune adesea ca a fi creativ este un exercitiu, nu ceva care ne este dat (sau nu) la nastere. De fapt, este o putere care ne poate fi la indemana daca ne amintim de ea. Si o putem folosi pentru a deveni o mai buna versiune a noastra, cu fiecare zi, cu fiecare minut care trece.
Dupa cum spuneam, studiile [i] arata ca persoanele creative dau dovada de disciplina si idei inedite in aceeasi masura. Pentru ca fara perseverenta si consecventa, o idee nu poate prinde contur. Alte cercetari [ii] arata ca avem nevoie sa ne deconectam din cand in cand de la tirania lui trebuie si device-urile electronice pe care le folosim: cateva zile in natura, de exemplu, cresc nivelul de creativitate cu 50%. De asemenea, exista dovezi concludente care indica faptul ca miscarea (mersul pe jos) imbunatateste in general creativitatea unei persoane [iii]. Altfel spus, este vorba de mici momente in care ne dam voie sa fim doar noi cu noi si gandurile noastre.
Din experienta noastra, creativitatea este elementul care ii ajuta pe oameni sa se vindece, mijlocul prin care se cunosc mai bine si incep sa exploreze noi teritorii ale sinelui. Exista cercetari [iv] care arata ca persoanele care isi traiesc viata intr-o maniera prezenta, cu pasiune si intensitate, au o capacitate creativa mai ridicata decat media. Tocmai pentru ca este o resursa atat de valoroasa, o integram in tot ceea ce facem la CEPSI, fie ca este vorba de activitati pentru copii si personalitatile lor in formare, fie ca este vorba de adulti aflati in impas sau care isi doresc sa se dezvolte personal ori profesional.
Creativitatea in atingerea unui obiectiv – exercitiu practic
Daca vrem ca unul dintre visurile noastre sa devina realitate, este nevoie sa il definim. De exemplu, daca dorim sa devenim o versiune mai buna a propriei persoane, ar trebui ca mai intai sa stim unde am vrea sa ajungem. Cum ar fi sa ne imaginam acel vis? Cum ar fi sa-l punem pe hartie, sa il desenam, sa il vedem cu ochii nostri? Cum ar fi sa il citim si recitim, si sa credem mai mult si mai mult in el de fiecare data? Este nevoie de 3 pasi in acest sens:
- See it – proiecteaza-l in imaginar, fa-ti viziunea lui, pune-i un nume.
- Believe it – crezi in tine si in visul tau, investeste-l cu increderea ca va fi atins. Adica fii convins ca vei trai acea experienta intr-o zi si imagineaza-ti cum vei fi atunci cand acest lucru se va implini.
- Act on it – imparte-l in obiective mai mici, apoi fa actiunile necesare pentru fiecare pas. Planifica-ti succesul si mergi catre el, fara sa te lasi acaparat de rutina.
Fa acesti 3 pasi catre indeplinirea unui vis al tau, fii creativ si schimba-ti viata!
Curios sa afli mai multe? Iata cateva resurse la indemana:
- Un test online care a fost dezvoltat de cercetatori in domeniul creativitatii.
- Un material din Harvard Business Review, despre Emotiile care ne fac mai creativi.
- Un discurs despre creativitate tinut de scriitoarea Elizabeth Gilbert.
- Un discurs tinut de Ken Robinson despre felul in care „uitam” sa mai fim creativi.
[i] Creativity: The Work and Lives of 91 Eminent People, by Mihaly Csikszentmihalyi, HarperCollins, 1996.
[ii] https://www.sciencedaily.com/releases/2012/12/121212204826.htm
[iii] http://news.stanford.edu/2014/04/24/walking-vs-sitting-042414/
[iv] https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-015-9615-y